OSX telepítése Lenovo Y580 -ra

Sokan kerestek meg, hogy hogyan lehet üzembe helyezni ezen a laposon az apple op. rendszerét. Ezzel a cikkel azoknak segítek , akik rászánják magukat. 

Abból indulok ki, hogy a kedves olvasó csak az alap géppel ill. valamilyen Windows op. rendszerrel rendelkezik. Ezért most a kész megoldások közül fogok válogatni. A retail telepítésről is fogok közzéteni egy cikket, viszont az ilyen telepítő létrehozásához működő osx kell.

Bootoljuk be a gépünket Windows-al. Töltsük le a transmac nevű szoftvert. Ezzel a programmal tudunk .dmg állományokból DVD-re vagy pendrive-ra írni. A szoftver regisztrációs díja nem túl magas, de nyilván meg lehet szerezni egyéb forrásokból is. Töltsük le az OSX telepítőt. Én az Iatkos ML2 verziót használtam. Letölthető innen :

 https://katproxy.com/iatkos-ml2-mac-os-x-mountain-lion-10-8-2-t6943705.html

Írjuk ki a dmg állományt a transmac nevű programmal egy üres DVD-re! A transmac -ot rendszergazdai jogokkal indítsuk ! A lemezkép mérete nem fér el normál DVD-n . 8 GB-os kell hozzá.

Most helyet csinálunk a merevlemezen az osx-nek. A lenovo Y580 gyárilag GPT partíciós táblával kerül a birtokunkba . Ezútom jegyzem meg , hogy a rejtett partíciókat véletlenül se töröljük ! Ezeken található ugyanis a Windows telepítője. Kattintsunk a sajátgép ikonra jobb egér gombal. A legördülő menüből kattintsunk a kezelés menüpontra . Válasszuk a lemezkezelés opciót! A Win meghajtójából cs0pjünk le magunknak egy legalább 20 Gb-os szeletet . Az egérrel menjünk a meghajtóra és egyszerűen a bal egérgomb nyomvatartásával húzzuk kisebbre azt

Miután kiírtuk a telepítőt, próbáljunk meg bootolni róla. Fontos , hogy a DVD meghajtó ne USB meghajtón lógjon. A telepítés idejére helyezzük vissza a helyére. Sata portra. Ezt csak azért írom , mert nálam kikerült a gépből , hogy a helyére egy SSD kerüljön. Sok esetben meg fogom említeni , hogy az SSD mennyi pluszt ad ennek a gépnek. Hiába a nagy teljesítményű processzor, a sok memória, a merevlemez műveletek annyira lassúak... Nálam SSD- ről 4 mp a win boot, beírom a felhasználó nevet, jelszót. Összesen kb 10 mp amíg a bekapcsoló gombtól pl egy böngészőhöz jutok . Szóval csak javasolni tudom az SSD használatát.

Indítsunk tehát DVD-ről! Itt jegyezném meg , hogy USB pendrive-ról nem fog üzemelni a telepítés , mert az osx gyárilag nem jól kezeli az USB portot az intel HM76 chipset-es alaplapokon. (Ezt természetesen orvosolni fogjuk. Nevezetesen új USB drivert telepítünk majd, ha az alaprendszer üzemel már . )

A DVD bebootolt. Nyomjunk F8 billentyűt miután megjelent a képernyőn grafikusan egy CD képe . Tallózzuk ki a nyíl billentyűkkel a DVD-n lévő Iatkos ML2 telepítőt. Gépeljük be az alábbiakat :

-f -v 

Nyomjunk Entert !

Elindul a telepítő. Az első beavatkozásra néhány perc elteltével lesz lehetőségünk. Nevezetesen a nyelv választó menü. A telepítő tartalmaz magyar nyelvet. kattintsunk a tovább gombra ! Most menjünk föl a felső menübe, és a segédprogramok közül válasszuk ki a lemezkezelőt !

HFS+ Journaled-re formázzuk a meghajtót ahova telepíteni szeretnénk.

TelepÍtés után a számítógép újraindul. Bejelentkezik a bootloader. Válasszuk ki a meghajtót ahova az osx-et telepítettük, és Írjuk be ezt:

-f -v

Kövessük a képernyőn az utasításokat! Állítsuk be az apple ID-t stb ...

Fut az alap rendszer. Töltsük le az alábbi file-okat:

wulfgarweb.atw.hu/extra.zip

 wulfgarweb.atw.hu/kexts.zip

Tömörítsük ki egy kattintással az extra.zip-et! Futtassuk a show-hide files app-ot. Ez egyébként fölfedi a rejtett file-okat. Másoljuk az egész extra mappát az osx-es meghajtó gyökerébe! Ehez a művelethez szintén kelleni fog az admin jelszó !

 

Egy kattintással kitömöríthetjük a kexts.zip-et is.

Indítsuk el a kext utility alkalmazást. Admin jelszót adjuk meg !

A futó alkalmazásba egyszerűen húzzuk be a kext kiterjesztésű file-okat! Ismét kérni fogja az admin jelszót ! Írjuk be!

Ha végzett, lépjünk ki a kext utility app-ból és restart !

Tökéletesen működik minden a sleep módon és a Gtx660m -et kivéve. 

A videovezérlő nem fog senkit hanyatt vágni, ugyanis osx alatt lényegesen jobban vannak optimalizálva a grafikus programok !

Nálam eddig minden szépen ment az intel HD4000 -el is . 

És néhány képernyő fotó: