bios mod whitelist törlése

Lenovo Y580 Bios Mod

Lenovo ideapad Y580 bios whitelist törlése

2013.08.14 10:08

Rengeteg problémám adódott belőle, amikor vásároltam ezt a remek kis lapost, hogy a benne lévő bios nemes egyszerűséggel tiltja bármilyen wifi kártya behelyezését. Csak a gyári intel holmival hajlandó működni. Számomra ez azért is probléma , mert ez a kártya nem kompatibilis az általam úgy szeretett MAC OSX op. rendszerekkel. Hogyan lehetne WIFI kártyát cserélni mégis ? A megoldás bár bonyolultnak tűnik, mégis rendkívül egyszerű. Készítenünk kell egy bootolható USB pendrive-ot. Vannak Win alól működő bios módosító programok, de ezeket felejtsük el! Tehát készítsünk egy DOS-os pendrive-ot . Ezúton figyelmeztetnék mindenkit, hogy 4GB méretnél nagyobb USB stick gondot okozhat. Ezért ajánlanék hozzá egy programot amely Win Milleneum rendszerindító lemezt készít. Nekem ez működött Win 8 alól, rendszergazdai jogosultság megadása után. Letölthető : wulfgarweb.atw.hu/msdos/Msdosboot.rar Miután elkészült az eszköz másoljuk a pendrive-ra ezeket a file-okat (természetesen kitömörítés után) :wulfgarweb.atw.hu/bios mod/bios mod.rar

Most készítsünk biztonsági mentést a bios-ról. Windows alatt : tömörítsük ki FTPW64.zip file-t indítsuk el a backup.bat-ot. Ha hibát jelezne mentés közben úgy tömörítsük ki az 'Error 104'-fix.zip file-t és az fparts.txt file-t másoljuk az eredeti helyére. Dos alatt is készíthetünk biztonsági mentést. Ennek menete: FPT_DOS.zip file kitömörítése a pendrive gyökerébe . backup.bat Ha hibát jelez , ahogy a windows-os verziónál: írjuk felül az fparts.txt file-t ! Figyelem! A bios frissítése nem működik a backup nélkül. Másoljuk az elkészült file-t a pendrive gyökerébe !

Válasszuk ki a nekünk megfelelő biost, és tömörítsük ki a pendrive gyökerébe! A 8.0 verzió felszabadítja a rejtett bios menüket ill. megszűnteti a bios feketelistáját. A 8.1 verzió ugyan az annyi különbséggel , hogy az Nvidia GTX 660 M videókártyát a gyári 875 MHZ-ről 1000MHZ-re pörgeti, mint az ASUS laposoknál. Kitömörítés után másoljuk az alábbi file-okat a pendrive gyökerébe: prr.exe, Y580-Y480BiosFix.exe , fpt.exe . Indítsuk újra a gépet a pendrive-ról. Futtassuk az Y580-Y480BiosFix.exe file-t. Ügyeljünk rá hogy jól adjuk meg a file neveket! Ha mindent jól írtunk be, megjelenik egy újabb file a pendrive gyökerében . Az eredeti file névhez hozzácsatolódik a fix.

Futtassuk a prr.exe file-t. Ha lefut hibaüzenet nélkül, írjuk be az alábbi parancsot :

fpt.exe -f filename.bin -bios

A filename.bin helyére a  fix-el kiterjesztett, az imént elkészített file nevét írjuk ! Kiterjesztése lehet .rom is !

Várjuk meg amíg lefut a frissítés. Ha hibaüzenet nélkül befejezi a műveletet, újraindíthatjuk a számítógépet.

Amennyiben hibaüzenetet kapunk, rossz file nevet adtunk meg .